Cea mai profunda forma de relaxare se obtine practicand terapia prin plutire. Muschii se destind, mintea se linisteste, articulatiile se detensioneaza. Cand plutim, ne eliberam de stresul acumulat peste zi, ne regeneram corpul si mintea, practic experimentam Sattva: echilibru, armonie, puritate.
Dupa ce corpul s-a relaxat total si dupa ce mintea s-a linistit, putem continua aspiratia spre Samadhi, acea stare in care constiinta devine prezenta. Este starea in care mintea nu mai sare de la o idee la alta, inceteaza conversatiile, cantecele, intrebarile, starea in care suntem noi.
Cum plutim?
La Sattva Yoga Center – Arad, pe langa clase de yoga si terapii alternative avem acum si o camera dedicata terapiei prin plutire. Aici, intr-o cada de dimensiuni mari (lungime 2,5m / latime 1,6m) avem apa mentinuta continuu la o temperatura constanta (aproximativ 36°C) in care sunt dizolvate peste 450 Kg de saruri alcaline de Magneziu (sulfat de magneziu, cunoscut si sub numele de saruri EPSOM sau sare amara).
Adancimea apei este de 25cm, dar datorata concentratiei mare de saruri, atunci cand ne culcam, plutim fara nici un efort. Seamana foarte mult cu senzatia pe care o avem atunci cand facem pluta la mare, doar ca aici, in cada de terapie prin plutire, densitatea este mult mai mare. Doar Marea Moarta are salinitatea apropiata ca valoare.
Ce este terapia prin plutire?
Atunci cand plutim, in prima parte a sedintei ne acomodam cu starea cea noua. Suntem atenti la muschii din corp, incercam sa ii relaxam. Sulfatul de Magneziu din bazin ajuta la destinderea musculaturii si astfel se detensioneaza si articulatiile. Persoanele cu dureri de spate stiu foarte bine cat de mult ii ajuta o relaxare completa.
Aceasta stare de relaxare, care este mult mai profunda decat statul intins in pat, este foarte benefica pentru multe afectiuni ale musculaturii si ale articulatiilor. Vor aprecia mult aceasta conditie sportivii, persoanele care au un loc de munca ce implica actiuni repetitive, cei care lucreaza mult la birou si au o postura fixa mult timp, aceia care au probleme cu articulatiile sau dureri de spate, si toti cei care doresc sa mediteze intr-o stare de imponderabilitate.
Dupa ce ne-am familiarizat cu starea de imponderabilitate din cada, observam ca nu simtim nici apa si nici aerul din incapere (sau, in unele cazuri, le simtim foarte mult diminuat). Acest fapt se datoreaza temperaturii constante a apei si a aerului din incinta, care e foarte apropiata de temperatura pielii.
La primele sesiuni, unele persoane vor alege sa pluteasca avand luminile aprinse in incinta, eventual vor dori si sa auda o muzica ambientala. Dar pe masura ce avansam in practica terapiei prin plutire, vom dori sa oprim muzica, iar apoi sa stingem luminile. Astfel, prin deprivare senzoriala, uitam de corp si suntem doar minte.
Gandurile incep sa se linisteasca fiindca mintea nu mai analizeaza senzatiile corpului. Nu mai simtim frig sau cald, nu mai auzim zgomote din exterior, nu vedem nimic. In functie de starea noastra din ziua respectiva, in functie de gradul nostru de concentrare, de experienta in bazin, ajungem mai repede sau mai tarziu intr-o stare de meditatie.